De la cea mai mica locuinta pana la cel mai inalt zgarie-nori, cladirile reprezinta provocari pe scara larga. In economiile dezvoltate, sectorul constructiilor reprezinta pana la 40% din consumul total de energie, 30% din consumul de materii prime, aproape 40% din emisiile de gaze cu efect de sera si de pana la 40% din generarea de deseuri solide.
Cladirile traditionale, fie ele rezidentiale, comerciale sau publice, sunt mari consumatoare de energie. Consumul enorm de energie asociat cu majoritatea cladirilor din Europa are, de asemenea, un efect extrem de negativ asupra mediului. Cum conceptul de dezvoltare durabila a castigat un sens politic, a existat totusi o mare realizare in ceea ce priveste abordarea clasica a designului pentru cladiri, bazat pe considerente economice pe termen scurt , utilitate si durabilitate. O abordare durabila a constructiilor pune un accent mai mare pe accesibilitate pe termen lung, calitate si eficienta. Este vorba despre reducerea la minim a impactului asupra mediului al materiilor prime pe care le folosim si maximizarea eficientei energetice. Cu alte cuvinte, este vorba despre minimizarea impactului negativ a materialelor brute si eficientizarea energiei din birouri, fabrici si locuinte.
In cazul constructiilor, dezvoltarea durabila necesita o abordare integrata si inovatoare, de la proiectare si constructii, la numar de locuitori, intretinere si renovare.
Constructiile durabile reduc dramatic impactul asupra mediului al unei cladiri pe toata durata sa de viata, oferind in acelasi timp un stil de viata mai sanatos si mai comfortabil.
Investitia in constructia durabila este o miscare economica inteligenta si o masura ecologica de eficienta energetica, cum ar fi vata minerala, ce garanteaza un retur foarte impresionant de investitii. Cu toate acestea, barierele raman si europenii sunt impiedicati sa realizeze pe deplin beneficiile economice care decurg din aspra operare a costurilor de pe tot parcursul vietii unei cladiri.
Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabila (WBCSD) a constatat ca, de fapt, constructiile durabile sunt tinute in loc de supraestimarea profesionistilor din sectorul constructiilor in ceea ce priveste costul real al cladirilor verzi.
Constructiile durabile sunt asociate cu costuri mai ridicate de inceput, dar aceste costuri sunt in scadere rapida. Costurile de exploatare a cladirilor traditionale sunt substantial mai mari din cauza structurilor lor de energie extreme de ineficienta, ceea ce inseamna ca noi construim cladiri mai putin ecologice si mai putin rentabile pe termen lung. Cum factorii de decizie cauta raspunsuri la marile provocari viitoare, este clar ca profesionistii din sectorul constructiilor din Europa trebuie incurajati sa acorde o atentie mai mare materialelor utilizate in procesul de constructie al cladirii si consumului energetic. Produsele din vata minerala joaca un rol important in asigurarea ca birourile, cladirile publice si cel mai important, casele noastre, nu sunt o mostenire impovaratoare pentru generatiile viitoare.